Geen categorie

Glasvezel internet: voor- en nadelen

Tegenwoordig wordt er veel gepraat over glasvezel internet. Het kan soms wat lastig zijn om voor jezelf een eigen mening te vormen over dit onderwerp. Dit blog vertelt je meer over wat er allemaal bekend is over glasvezel internet, wie de aanbieders zijn en ook de voor- en nadelen worden toegelicht.

Wat is glasvezel internet en hoe werkt het

Laten we maar gelijk met een stukje techniek en algemene kennis beginnen. Glasvezel is in feite even dun als een haar. Hence the name. Glasvezel wordt gemaakt van een speciale soort glas die met behulp van lazerlicht de informatie die jij wil versturen razend snel verstuurt. Dit is waarom glasvezel internet ook zo bekend staat om de goede kwaliteiten. Het is snel, duurzaam en betrouwbaar. Maar later meer over de voordelen.

Maar hoe werkt het dan? Eigenlijk is het simpel als het doorgeven van morsecode met behulp van een lichtje of lamp. Alleen wordt er nu lazerlicht gebruikt om de informatie door te seinen. Glasvezel gebuikt een razendsnelle verbinding om zo snel als mogelijk de ‘morse’ code door te geven. Dit licht knippert werkelijk heel snel. Hoe sneller het laserlicht knippert, hoe sneller de verbinding is.

Wie biedt glasvezel aan in Nederland

In feite kan je anno 2020 bij vrijwel elke provider glasvezel internet afsluiten. hier onder heb ik toch een lijstje van de grootste aanbieders weergegeven:

  • KPN
  • Ziggo / Vodafone
  • Online.nl
  • Tele2

Voor- en nadelen van glasvezel internet

In de tweede alinea legde ik al uit wat glasvezel internet is en waar de vezel uit bestaat. In dit kopje zal ik je uitleggen welke voordelen er aan glasvezel internet zijn verbonden.

Glasvezel biedt de mogelijkheid om super snel te genieten van zowel internet als TV en (vaste) telefonie. Er kunnen zelfs snelheden van 500 mb/s gehaald worden. Dat is wel 33 keer zo snel als de gemiddelde internetsnelheid in heel Nederland!

Bij veel glasvezel internet verbindingen staat de up- en download snelheid even snel aan elkaar. Via de normale VDSL kabel is dit anders en zijn er vaak grote verschillen te onderscheiden.

Ook heb je bij glasvezel internet meer keuzevrijheid. Waar de kabelaars vroeger bepaalden wat er te zien of te doen was via de kabel, kent glasvezel internet deze restricties niet.

Behalve al deze grote voordelen van glasvezel internet is er ook één nadeel aan deze vorm van internet verbonden: het is nog niet voor iedereen beschikbaar. Ben je benieuwd of jij ook glasvezel internet kunt ontvangen bij jou in de buurt? Check het via deze link!