Smartphone en Tablet

Verlenging levensduur smartphones

De smartphone lijkt niet meer weg te denken in onze huidige maatschappij. Appen en mailen behoort tot de dagelijkse bezigheden. Er is echter voor de productie van een smartphone veel energie nodig. Uit onderzoek is gebleken dat 75 % van de uitstoot plaatsvindt tijdens het maken van het apparaat.

In september van 2019 publiceerde het European Environmental Bureau een rapport over de klimaatimpact van verschillende elektronische apparatuur. De grondstoffen die nodig zijn om een smartphone te maken kosten veel energie.

De gemiddelde levensduur is ook kort, maar slechts drie jaar. Dit zou gemakkelijk verlengd kunnen worden bij goed gebruik er van. Zo kun je je bijvoorbeeld afvragen of je wel echt een nieuw apparaat nodig hebt. Wanneer dat het geval is dan kun je altijd kiezen voor een refurbished model. Dit zijn tweedehands smartphones of laptops waarin defecte onderdelen door gecertificeerde reparateurs zijn vervangen.

Recycling

Je moet je oude smartphone in ieder geval niet zomaar weggooien. Dan komt het in de verbrandingsoven terecht en kunnen de grondstoffen niet hergebruikt worden. Het is dus de beste keuze om te recyclen. Daar krijg je bovendien nog geld voor.

Dit kan bij sommige modellen nog aardig oplopen. Meestal kun je je oude toestel gratis opsturen. Als het toestel nog goed genoeg is dan kan het als refurbished weer een nieuw leven leiden. Wanneer je het niet om het geld te doen is dan kun je je oude smartphone ook doneren aan een goed doel.

Gebruik een hoesje

De belangrijkste reden dat consumenten hun oude toestel willen vervangen zijn barsten in het scherm. Dit is zeer gemakkelijk te voorkomen door gebruik te maken van smartphone hoesjes. Ze zijn gegarandeerd schokvast en voorkomen dat tijdens het vallen je toestel beschadigd raakt.

Dit is geen luxe, eigenlijk is het eerder een noodzaak, ook om bij te dragen aan een beter milieu. Er is tal van aanbod. De bookcase bijvoorbeeld open je als een boek. Het heeft verschillende functies. Er zijn vakjes om je pasjes in te kunnen bewaren. Ze kunnen gemaakt zijn van leer, kunstleer, hout of kunststof.

Zelf je telefoonhoesje ontwerpen is ook mogelijk wanneer je geen hoesje vindt dat bij je past. Je kunt hierbij zelf aangeven wat de achtergrond wordt. Ook het artwork kun je helemaal zelfstandig verzorgen.

Je kunt je hierbij laten inspireren door grote kunstenaars of je kunt beginnen om de kunstenaar in jezelf de ruimte te geven. Je doet er in ieder geval jezelf, maar ook het milieu een groot plezier mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *